theunsmulders - Gestalt

Gestalt

Wat Gestalt, in de basis, zegt is dat we een levend organisme zijn. We verschillen daarmee, in de basis, niet zo veel van een één cellig organisme.

Een organisme voed zich zelf, scheid wat het niet nodig heeft weer uit, rust en daarmee is de cirkel rond. Elk organisme gaat van de ene naar de andere ronde en is tevreden als het daar niet in verstoord wordt. Mocht het, in de loop van tijd, ergens gefrustreerd of beschadigd raken, dan neemt het de beschadiging mee de toekomst in. De beschadiging, of mutatie, is wat ons onderscheid van de andere organismes.

Psychische beschadigingen zijn lastig. Het maakt dat we moeilijk met elkaar kunnen communiceren en ons soms gekwetst voelen zonder dat daar aanleiding voor is. We projecteren onze kwetsure in het nu. Daardoor voelen we ons aangevallen, bang of moe zonder dat we in de gaten hebben hoe het komt. Vaak zonder dat daar een directe aanleiding toe is. Door bewust en voorzichtig terug te gaan naar het moment van  beschadiging kunnen we helen. 

Wat ik doe? . ik leer je kijken . ik laat je voelen . ik luister . hoor tot op de bodem . zwem met je mee . en weer terug . draai t om . wat ik doe ? doe Ik wat?

 

 

... alles gebeurt met een reden , en tegelijkertijd ook niet ...

My Own Guide Projects